måndag 29 juni 2009

Panoramabild på Nattlysande moln




När jag kom fram mitt i natten den 24-25/6 så kunde jag konstatera att Nattlysande molnen var precis överallt på himlen, från norr till söder och det var nog bland det bästa jag har sett!
För att försöka fånga detta på bild så tog jag en 360 graders panoramabild, sammanlagt 34 bilder, resultatet publiceras här.

torsdag 25 juni 2009

Brutala Nattlysande moln!!!




Oj, oj, oj vilken vacker syn!
Jag vaknade vid 24.00 och tittade ut för att kolla läget på himlen och insåg direkt att det var bråttom att bege sig iväg. Jag hade turen att fånga skådespelet när det var som bäst, detta var den bästa Nattlysande moln showen jag har sett i juni!

söndag 21 juni 2009

Nattlysande moln säsongen har startat!











Äntligen! Efter flera dagars rapporter från Europa om fina nattlysande moln så hälsade de på i Sverige också. Det började som vanligt med tunna ljussvaga strukturer vid solnedgången men den stora överraskningen var att de bästa "molnen" var i zenith och högt i söder, något jag inte först såg då jag begav mig iväg för att fotografera. Ganska svalt ute med kraftig dagg och dimma i låga områden, klassisk svensk sommarnatt och som vanligt väldigt vackert. Stannade till vid vikingarnas marker, Angarnsjöängen med dess rika fågelliv, åkte sedan vidare till mera klassisk vikingamark, Össeby Garns kyrkoruin. Strukturerna var fantastiska i molnen och det var svårt att få med dessa när de låg så högt på himlen, fick fotografera i panorama för att få med litegrann av vad jag såg.
Efter några timmars fotografering, dyngblöt efter all dagg i de höga gräset så var det bara att slå sig ned vid datorn och gå igenom allt material.
Nattens show var nog det bästa jag har sett i juni, normalt sett så är den bästa säsongen för Nattlysande moln i juli på våra breddgrader....undra hur pass bra det kommer bli då?!

tisdag 16 juni 2009

10 dagar sedan...

..jag fotograferade Solen, det har varit en hel del regn på sistone men idag sken vår stjärna på oss igen.
Det var en del strukturer på ytan men en hel del vackra protuberanser på kanten.
SOHO visar denna bild http://www.spaceweather.com/images2009/16jun09/latest_eit_304.gif?PHPSESSID=tqf6legfh78csa5qeplk0tpb93 och min bild ser ni här på bloggen, en högupplöst version.

söndag 7 juni 2009

Solfläckarna borta..


..för denna gång.
Den aktiva regionen 1019 solfläckar är borta.
Men det betyder inte att det inte finns saker att se på Solen.
Idag var det flera fina protuberanser på solkanten och även fina strukturer på ytan även om det inte finns några specifika aktiva regioner.

fredag 5 juni 2009

Den aktiva regionen 1019

Efter dagar med regn så klarnade det upp litegrann, passade på att titta på solen där den aktiva regionen 1019 befinner sig. Det kan verkligen vara vackra formationer runt aktiva områden och dessa ändras hela tiden, olika varje dag.
Och det är just det som är så kul med Solen, ständiga förändringar.

torsdag 4 juni 2009

Solen skiner...

..på bloggen iallafall.
Bilden togs igår när det klarnade upp ett tag. Inte den bästa bilden jag har tagit men det var en besvärlig atmosfär samt att jag verkligen ville fota det jag såg genom okularet.
En grym protuberans på kanten med den aktiva regionen 1019 snett ned till höger, det börjar hända prylar på solen!!

måndag 1 juni 2009

En mera aktiv sol

Mer aktivitet på Solen, efter ett riktigt minimum med jätte lite aktiviteter på Solen så kanske det äntligen börjar att lossna!
Enligt NASA så kommer näst maximum bli runt 2013, läs här:http://science.nasa.gov/headlines/y2009/29may_noaaprediction.htm
Långt tills dess men idag fick man sig en försmak om vad som komma skall!!
Bilden är tagen med en brännvidd av 2250mm.
Bilden visar den västra delen av Solen med två stora protuberanser på kanten samt den nya aktiva regionen 1019 med flertalet solfläckar.
Denna bild är tagen med ett H-Alfa filter, men man kan även se solfläckarna med ett vanligt "vitt solfilter".